Kávés mogyorótorta, avagy a harmadik szülinap

kaves-mogyorotorta

Kávés mogyorótorta, Fotó Kis Petra, Petra in Green

Kedves Olvasók!

Csak úgy rohannak a hetek, hónapok, évek!

Máris a negyedik évébe lépett a blog. Remélem Ti is akkora örömötöket lelitek az olvasásában, mint én az írásban és a krémkészítésben. Örülök, ha Ti is edényt, mérleget és növényi olajokat ragadtok és illatos házi kencéket kevertek!

A mai napon azonban máshogy ünneplünk, ismét egy torta receptet hoztam nektek. Mindenkinek ajánlom elkészíteni, aki szereti a kávés finomságokat.

KÁVÉS MOGYORÓTORTA

Hozzávalók a tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg pirított, darált mogyoró
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 15 dkg puha vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 szoba-hőmérsékletű tojás
  • 1 dl tej
  • 1 dl erős kávé
  • 2 nagy alma (megpucolva kb. 25 dkg)

Hozzávalók a krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 0,5 dl erős kávé
  • 1 dl tejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 cs. habfixáló

Elkészítés

  1. A sütőt 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítem és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát vajazok és kilisztezek.
  2. A lisztet, darált mogyorót, sót, sütőport és szódabikarbónát egy tálban összekészítem.
  3. Egy nagy tálban a vajat a cukorral elkeverem, majd a tojásokat egyesével hozzákeverem.
  4. Ezután a lisztes keveréket és a tejet a kávéval felváltva a tojásos masszámhoz keverem.
  5. Amikor homogén a masszám a két almát durva lyukú reszelőn belereszelem és azt is jól elkeverem. Ne reszelt le hamarabb, mert levet ereszt!
  6. A kész sütimasszát az előre elkészített tortaformába simítom és 20-25 perc alatt, tűpróbáig készre sütöm.
  7. Amíg hűl a tésztám elkészítem a krémet, amihez a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verem.
  8. Külön tálban a vajat, mascarponét, és porcukor simára keverem majd apránként a kávét is hozzáadagolom. Közben lehet kóstolgatni, hogy megfelelő intenzitásúak legyenek az ízek.
  9. Végül a mascarponés keverékbe nagy mozdulatokkal beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt, hogy ne törjön.
  10. Amikor már teljesen kihűlt a torta kettévágom és a krém felével megtöltöm, ráteszem a  tetejét és a másik  a krém másik  felével bevonom. Kakaóporral meghintve díszítem.

Jó étvágyat!

Az előző év szülinapi répatortáját itt találjátok!

Reklámok

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s