Szülinapi répatorta

Hihetetlen számomra, hogy szaladnak a hónapok.

Immáron két éve indítottam a blogot, sok-sok recept áll mögöttem és hosszú a tanulási folyamat.

A konyhában azonban nem csak kencéket szeretek keverni, de nagyon szeretek sütni, főzni. Ezért ma, az ünneplés jegyében egy répatorta receptet osztok meg veletek. Remélem ízleni fog és sokan kipróbáljátok majd. Az eredeti receptet a Mom On TimeOut oldalon olvashatjátok. Több receptet is megnéztem és el is készítettem, ez azonban nagyon megfogott, mert nem használ zsiradékot – almaszósszal helyettesíti – , valamint kókuszreszeléket és ananászt is felhasznál a tésztájába.

RECEPT

szülinapi répatorta 01

Szülinapi répatorta hozzávalói, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

Hozzávalók: (1 csésze = 250 ml)

I. Fázis

  • 1 1/4 csésze almaszósz (olajjal helyettesíthető)
  • 1 csésze barna cukor ( az eredeti két csészényit ír, de én mindig felezem ezeket a mennyiségeket)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás

II. Fázis

  • 2 csésze liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 1/2 tk. sütőpor
  • 1/4 tk. só
  • 1 tk. őrölt fahéj

III. Fázis

  • 2 csésze reszelt sárgarépa (nekem ez 3 nagy répából lett meg)
  • 1 csésze kókuszreszelék (kb. 80g)
  • 1 csésze darált dió/mogyoró (ízlés szerint, én most diót használtam)
  • 1 csésze feldarabolt ananász ( fél konzerv szeletelt ananász)

A krémhez

  • 1/2 csésze puha vaj (kb. 113g)
  • 225 g krémsajt (szintén szoba-hőmérsékletű)
  • 1 csomag vaníliás cukor/ 1 tk. vanília extraktum
  • 450 g porcukor (ez lehet kevesebb is ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 180 °C-ra és 2 db 9 inch átmérőjű (mini) tortaformát kivajazok, kilisztezek.
  2. Az I., II. és III. fázis hozzávalóit külön-külön tálakban kimérem, elkeverem.
  3. Az I. fázishoz korábban elkészítettem az almaszószt ( receptet lásd a poszt végén), ezt teszem a legnagyobb tálba, mert a végén ehhez keverem a többi hozzávalót.
  4. A tojásokat, almaszószt és a cukrot pár percig robotgéppel keverem majd egy kanállal jól elkeverem a lisztes keveréket (II. fázis) is. Amennyiben szükséges 1-2 evőkanálnyi ananászlével ( vagy a konzerv szirupjával) lazítom a tésztát.
  5. Végül hozzáadom a darált diót, kókuszreszeléket, reszelt sárgarépát és ananászdarabokat.
  6. Az így kapott tésztát elfelezem a két előkészített sütőformába és az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba).
  7. A kis tortákat hagyom kihűlni, eközben elkészítem a krémet.
  8. A vajat habosra keverem a krémsajttal és végül hozzáadom a porcukrot is. Nem borítom bele az egészet, csak részletekben és közben kóstolgatom, hogy mennyire legyen édes, valamint, hogy kenhető állaga legyen.
  9. Az egyik kihűlt tortát megkenem a krémmel, ráteszem a másik torát is és végül bevonom az egészet. Darált dióval vagy reszelt sárgarépával lehet díszíteni.

    szülinapi répatorta 02

    Szülinapi répatorta, 2 éves a blog, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

Jó étvágyat!

Az almaszószhoz 4 almát megpucoltam, felvágtam, majd 175 ml vízben 2 evőkanál barna cukorral és fél teáskanálnyi őrölt fahéjjal fel tettem főni. 20-25 perc alatt teljesen puhára főztem az almát és hagytam, hogy a víz majdnem teljesen elfőjön alóla. Miután kihűlt botmixerrel összeturmixoltam. Ebből pont 1 1/4 csészényi mennyiség lesz.

Reklámok

Szülinapi répatorta” bejegyzéshez egy hozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s