Testápoló Juditnak

testápoló Juditnak 02

Testápoló Juditnak, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

Judit barátnőm szappanozik és már párszor próbálkozott a krém készítéssel is, amiben segítségre volt szüksége. Ezért egy hétfő délután neki láttunk a kence keverésnek, tanulásnak. A testápoló receptjét, magam állítottam össze, mely könnyen beszívódik a bőrbe, hidratálja és táplálja a száraz bőrt. Beszívódik a bőr mélyebb rétegeibe is. Az elkészítés módját barátnőm kérésére most igyekszem részletesebben, magyarázatokkal leírni. Remélem más kezdő krémkeverőknek is segítek ezzel és bátrabban látnak neki a mókának.

RECEPT

Hozzávalók:

I. Fázis

  • 5 g mandulaolaj
  • 5 g avokádóolaj
  • 5 g szűz kókuszolaj
  • 4 g cetilalkohol
  • 5 g Bella emulgeáló

II. Fázis

  • 3 g shea vaj

III. Fázis

  • 67 g víz
  • 5 g glicerin
  • 1 g xantán

IV. Fázis

  • 20 csepp rokonsal
  • 2 csepp tejsav
testápoló Juditnak 01

Testápoló Juditnak, keverem-kavarom, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

Elkészítés:

  1. A munkafelületet letakarítom és fertőtlenítem, a használandó eszközöket (hőálló üvegpohár, kanalak, üveg keverő bot, tejhabosító, tégely) is áttörlöm alkohollal (gyógyszertárban tudsz venni kb. 900 Ft-ba kerül 100 g).
  2. Két külön hőálló üvegpohárba kimérem az I. fázis alapanyagait, egy másikba a III. fázis alapanyagait, kivéve a xantánt.
  3. Kis lábosban vizet teszek és ebbe állítom bele az üvegpoharakat. Lassan elkezdem melegíteni, nem forralom fel alatta a vizet, csak, hogy körülbelül 70 Celsius fokos legyen (vízfürdő). Addig hagyom benne a érőpoharakat, amíg a cetilalkohol,  Bella emulgeátor és a szűz kókuszolaj is fel nem olvad és teljesen homogén, egynemű nem lesz a zsírfázisom. Ekkor kiveszem őket a vízfürdőből.
  4. Mindeközben kimérem a shea vajat és a xantánt külön kis edénykékbe (én elmosogatott, kitisztított krémtúrós tálkát használok, melyeket néha újra cserélek).
  5. A felolvaszott zsírokhoz hozzáadom a shea vajat és az üvegbottal kevergetve felolvasztom benne.
  6. A xantánt a glicerines vízhez adom és teljesen elkeverem. A víz zselés állagú lesz tőle, mert megköti azt, ettől éri majd el a krém a végső állagát.
  7. A kezemmel megnézem, összehasonlítom, hogy két hőálló üvegpohár mennyire hűlt kis és fontosabb, hogy azonos hőmérsékletűek-e. Ez azért fontos, mert az emulgeálás, vagyis a víz és zsírsav molekulák összekötése csak akkor lesz tökéletes, ha a két folyadék azonos, vagy közel azonos hőmérsékletű.
  8. Ha elérték ezt az állapotot a vizes fázist a zsír fázishoz öntöm, folyamatos keverés mellett (emulgeálás) . Ekkora mennyiségnél tejhabosítót használok, nagyobb mennyiség esetén van egy külön krémkeveréshez vásárolt konyhai kézi habverőm. Pár percig keverem, miközben a krém összeáll és közben tovább hűl.
  9. Sokan addig keverik, amíg teljesen szoba-hőmérsékletűre nem hűlt, de nem szoktam ezzel macerálni, meg a tejhabosítóm sem bírná. 🙂 A keverés után szoktam elpakolni a mosogatnivalót és az alapanyagokat a ládájukba. Ezután keverék még rajta párszor.
  10. Amennyiben már egészen kihűlt hozzámérem a IV. fázis alapanyagait, a rokonsalt és a tejsavat. A tejsavval a krém pH értékét állítom be, a rokonsal a tartósítószer. Ekkor leshet még hozzámérni az illóolajakat, most azonban egy illatmentes krémet készítettünk ezért az nem került bele. Valamint az egyéb hőérzékeny növényi olajokat (például: búzacsírolaj) és a vitaminokat (E-vitamin, B5-provitamin, A-vitamin) is ekkor adom hozzá.
  11. Kész a krém. Felcímkézek egy csinos kis tégelyt, ellátom a legfontosabb adatokkal, hogy mi az a krém és mikor készült. A krémet beletöltöm és felhasználásig hűtőszekrénybe teszem. Érdemes 24 órát várni a felhasználásig, hogy teljesen összeérjenek az alapanyagok, főként, ha illóolajok is kerültek bele. Ennyi idő után kiderül, hogy sikeres volt-e az emulgeálás, mert ha nem akkor a krém “izzadni” kezd, apró vízcseppek fognak kiülni a krém tetejére. A krémet két felhasználás között is érdemes hűtőszekrényben tárolni és csak tiszta kézzel vagy spatulával belenyúlni, hogy növeljük az eltarthatóságát.

Mi miért került a krémbe?

Mandulaolaj – Mindenféle bőrtípusra alkalmazható, még az érzékeny bőrre is. Könnyed, nem túl zsíros, táplál és hidratál.

Avokádóolaj – Amióta elkezdtem használni, szinte minden krémembe teszek belőle, mert hihetetlenül sokoldalú. Legfontosabb tulajdonsága, hogy a bőr mélyebb rétegeibe is felszívódik, eljuttatva oda az egyéb hatóanyagokat, így tényleg belülről táplálja a bőrt. Regeneráló és gyulladáscsökkentő hatása is van. A bőrt puhává és rugalmassá teszi.

Szűz kókuszolaj – Hidratál, táplál, megnyugtat és nem utolsó sorban fincsi illata van. Védőréteget képez a bőrön, így megőrzi annak nedvességét.

Shea vaj – Egyszerű és nagyszerű. 🙂

Remélem tetszett a recept és érthető volt a leírás. Amennyiben további kérdésed lenne a krém keveréssel kapcsolatban, írj kérdezz bátran. Igyekszem segíteni.

 

Reklámok

Testápoló Juditnak” bejegyzéshez egy hozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s