Táplálkozás az egészséges hajért (2. rész) ZSÍROK

Halolaj kapszulák, Forrás: freedigitalphotos.net. Omega 3 Fish Oil Capsules” by bplanet

Halolaj kapszulák, Forrás: freedigitalphotos.net. Omega 3 Fish Oil Capsules” by bplanet

Amikor a zsíros és olajos ételek kerülnek szóba, mindig tiltó listára kerülnek. Ezek a telített zsírsavak és a transz-zsírsavak. Elhízol tőlük, növeled a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, daganatos megbetegedés okozói és még sorolhatnám. Azonban fontos megjegyezni, hogy itt sem elsősorban a mennyiség, hanem a minőség a lényeg. Vannak, olyan zsírok, olajok, amik nemhogy nem ártalmasak, de kifejezetten hasznosak az emberi szervezet számára. Ilyenek a többszörösen telítetlen zsírsavak (pl.:  növényi olajok). A bőr alsó rétegében védő funkciót látnak el. Az  idegpályák “szigetelése” is zsírsavakból áll. Aztán ott vannak a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, F- és K-vitamin). A sejtmembrán fő alkotórészei. Gyulladáscsökkentésben, a hormonháztartásban és az immunrendszer megfelelő működésében is fontos szerepet játszanak.

A telített és telítetlen zsírsavak fogyasztási aránya 1:3 az ideális az emberi szervezet számára. A telítetlen zsírsavak a szénláncukban egy vagy több kettős kötést tartalmaznak, ebben különböznek a telített zsírsavaktól. Legfontosabbak közülük az omega-3 és omega-6 zsírsavak (például: linolénsav). Kettőjük közül is az omega-3 zsírsavból kell nagyobb mennyiséget fogyasztani.

Omega-3 zsírsavak az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA).

A fent említett zsírsavak segítenek felépíteni az egészséges sejteket, így a fejbőr hámsejtjeit és a hajhagymákat alkotó, körülvevő sejteket is. Megfelelő mennyiségű olajokat fogyasztva a hajszálaknak rugalmasságot ad, így az kevésbé vagy egyáltalán nem töredezik. Ezáltal elősegíti, hogy gyönyörű hosszú hajad legyen.

Ételek melyek nagy mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat:

  • tengeri élőlények (lazac, makréla, szardínia, tonhal, kagyló, rák),
  • marha hús (organikus forrásból),
  • magvak (lenmag, chia mag, dió, kendermag, szója, szezámmag),
  • növényi olajok (ligetszépe, napraforgó, borágó),
  • zöld leveles növények (fodros kel, spenót),
  • tojássárgája .

A következő oldalakon olvashattok bővebben az esszenciális zsírsavakról és a szervezet zsír anyagcsere folyamatairól (illetve forrás):

Advertisements

Táplálkozás az egészséges hajért (2. rész) ZSÍROK” bejegyzéshez egy hozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s