Napraforgóolaj

Napraforgó tábla, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

Napraforgó tábla, Fotó: Kis Petra, Petra in Green

A napraforgóolajat mindenki ismeri és használja, mármint a finomított változatát. Ma a finomítatlan, nyers napraforgóolajról fogok írni. A napraforgóolajat (INCI:HELLIANTHUS ANNUUS (SUNFLOWER) SEED OIL) a napraforgó magjából nyerik ki hidegen sajtolásos eljárással. Ez az olaj étkezésre és a bőr ápolására egyaránt alkalmas. Szép aranysárga színű, könnyű, jellegzetes illatú.

A napraforgómag mintegy 50%-ban tartalmaz zsírsavakat, melynek nagy része telítetlen zsírsav. 59%-ban tartalmazza a többszörösen telítetlen omeaga-6 zsírsavat (linolénsav) és 30%-ban az egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsavat (olajsav). A maradékot a telített zsírsavak teszik ki: 5% palmitinsav és 6% sztearinsav. Továbbá tartalmaz E-vitamint (antioxidáns tulajdonsággal), A- és D-vitamint, szkvalént, karotinoidokat,lecitint.

Mivel egy könnyű olajról van szó a bőrbe gyorsan felszívódik és nem hagy zsíros érzetet a bőrön. Használatát normál, száraz és érzékeny bőrűeknek egyaránt ajánlom. Védőréteget képez a bőrön, így megelőzve a fertőzések kialakulását (ergo kevesebb pattanás), valamint az oxidatív folyamatokat is meggátolja (például napsugárzás okozta sejtkárosodás). Magas E-vitamin tartalma miatt a bőrt hidratálja és abban a nedvességet megtartja. Öregedés gátló hatása is van, elsimítja az apróbb ráncokat, mert védi a bőr elasztin és kolllagén tartalmát. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja  kipirosodott bőrt. Magas linolénsav tartalma segít megújítani a sejteket.

Használható fürdőolajként és masszáshoz kiváló bázisolaj, ekkor a kellemesebb élményért csepegtethetsz hozzá a kedvenc illóolajodból vagy azok keverékéből. Alapanyaga lehet hidratáló, regeneráló éjszakai krémnek, szemkörnyék ápoló krémnek az első ráncok megjelenése előtt, napozás utáni testápolónak, babatestápolónak, kétfázisú sminklemosónak, pattanásos bőrre használt nappali hidratáló krémnek, kézkrémnek és még sorolhatnám.

Nemcsak a bőrre, de a hajra és igen jó hatással van, hidratálja és táplálja azt. Használata után fényessé és könnyen kezelhetővé válik a haj. A fejbőr zsírosságát egyensúlyba hozza. A haj elvékonyodását és töredezését meggátolja. Meleg olajos hajpakolásként és kondicionálóként egyaránt használható (Forrás: STYLECRAZE).

Gyógynövényeket napraforgóolajba áztatva értékes, ápoló anyagokban gazdag házilag készített macerátumot kaphatsz.

Te mire használnád legszívesebben?

Advertisements

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s