Búzacsíra olaj

Búzamező Mátrával, képet készítette Kis Petra, Petra in Green

Búzamező Mátrával, képet készítette Kis Petra, Petra in Green

A búzacsíra olajat (INIC: TRITICUM VULGARE GERM OIL) hidegen sajtolással nyerik ki a búzacsírából. A búza a kukoricát és a rizst megelőzve a legelterjedtebb gabonánk és egyben a legősibb kultúrnövényünk (i.e. 7400 körüle tehető). Közel-Keletről terjedt el. A fűfélék családjába tartozó egyszikű növény. A búzacsíra mindössze 2,5%-ban tartalmazza ezt az értékes olajat.

Jellegzetes illatú, zsíros olaj, ami lassan szívódik be a bőrbe. A búzacsíra olajnak rendkívül magas az E-vitamin tartalma. 62%-ban tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, ebből 55% linolsavat (omega-6 zsírsav) és 7% linolénsavat ( omega-3 zsírsav). 16%-át palmitinsav teszi ki és 14% olajsavat is tartalmaz. Kisebb mennyiségben található benne sztearinsav, karotinoidok (ettől szép sárgás színe van az olajnak), octacosanolt és A,D,F és B-vitaminokat.

Búzacsíra olaj (Forrás: Wikimedia commons)

Búzacsíra olaj (Forrás: Wikimedia commons)

Regeneráló, tápláló, gyulladáscsökkentő, rugalmasító és ránctalanító. Nagyjából lefed mindenféle krémet, kenőcsöt, kencét, amire egy nőnek szüksége lehet. Magas E-vitamin tartalma miatt kifejezetten alkalmas a száraz, sérült bőr (pikkelysömör, ekcéma, leégett bőr) ápolására. Antioxidáns tulajdonságai miatt az érett és öregedő bőr ápolására szánt kozmetikumok és olajkeverékek fontos alapanyaga. Használatával megelőzhető illetve kezelhető a vitiligo (pigmenthiányos bőrbetegség). Intenzív regeneráló hatása miatt kiválóan alkalmas a terhesség alatt kialakult striák, kirepedezett és száraz bőr ápolására és a viszketés enyhítésére. Intenzíven ápoló, regeneráló kézkrém fontos összetevője. Napvédő faktora 20-as, így naptejbe is használhatod. A házi készítésű szilárd naptej receptjét itt találod.

FONTOS: Glutén érzékenység esetén használata még külsőleg sem ajánlott.

Számos jótékony hatása van a hajra és a fejbőrre is. Táplálja és kondícionálja a hajat, ezért jó a száraz és töredezett hajvégek ápolására. Serkenti a haj növekedését, azáltal, hogy serkenti a hajszálerek növekedését így intenzívebb lesz a véráramlás és jobb lesz a hajhagymák tápanyagellátása. A búzacsíra olajban található esszenciális zsírsavak segítenek a hajszál kutikuláját (felszín) épen tartani, a vizet a hajban tartják és azt a nedves környezetből is képesek felvenni, így hidratálva a hajat (Forrás: oilypedia.com). A kócos hajat kisimítja. Készíthető belőle hajvégápoló, sampon, kondícionáló és kifésülést segítő szérum is.
Embed from Getty Images
Száraz, vízhiányos és öregedő bőrre szánt szappanhoz is kiváló alapanyag (5-20%-ban a teljes zsiradékékhoz viszonyítva).

Gondolkozol, hogy mit is készíthetnél belőle. Kertészek kézkrémjében gondolkodom. Milyen olajokat, vajakat tennél még mellé?

Reklámok

Búzacsíra olaj” bejegyzéshez egy hozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s