Szezámolaj

Forrás: Wikimedia Commons, Sesame Pods in Hainan

Forrás: Wikimedia Commons, Sesame Pods in Hainan

A szezámolajat (INCI: SESAMUM INDICUM (SESAME) OIL) a szezámmagból nyerik ki hidegen sajtolással. Maga a növény a trópusi vidékeken elterjed. A Közel-Keleten már több évezrede termesztik, a legősibb olajtartalmú kultúrnövény. Az egyik legmagasabb olajtartalmú mag, egyes fajtákban meghaladja az 50%-ot. A szezámolajat számos ország konyhája is használja. A legnagyobb mennyiségben Burmában és Indiában termesztették a 2010-es adatok alapján.

A szezámolaj sötét sárga színű sűrű, ragadós olaj, ami ennek ellenére könnyen beszívódik a bőrbe. Hosszú ideig tárolható, mert igen gazdag antioxidánsokban (szezamol, szezamolin). Kisebb mennyiségben (13%) tartalmaz telített szírsavakat (palmitinsav, sztearinsav). Igen gazdag viszont egyszeresen (42%) és többszörösen (45%) telítetlen zsírsavakban. Továbbá említésre méltóan magas az E-vitamin, kalcium és lecitin tartalma. Kisebb mennyiségben található benne K-, és B6-vitamin, magnézium,vas, réz illetve cink.

Szezámolaj, Fotót készítette: Kis Petra, Petra in Green

Szezámolaj, Fotót készítette: Kis Petra, Petra in Green

A szépségápolásban elsősorban masszázsokhoz illóolajok bázis olajaként használható. Indiában használják a fejbőrre és a haj ápolására is. A hajat fényessé és erősebbé teszi. Használható természetes napolajként is, 4-es faktorral rendelkezik. (Forrás: livingprettynaturally.com, ahol bővebben is olvashatsz a növényi olajok fényvédő tulajdonságairól.) Mivel a szezámolajnak igen erőteljes illata van más olajokkal (mandulaolaj, ricinusolaj) összekeverve érdemes használni testápolóként, normál és száraz bőrre ajánlom. Kifejezetten alkalmas az első ráncok megjelenését elkerülendő készítményekbe. Segíti a sérült bőrt regenerálni. Bizonyos mértékben képes felfogni a bőrön keresztül távozó méreganyagokat felfogni. Ekcémára és pikkelysömörös bőrre is alkalmazható. Megelőzi a bakteriális fertőzés kialakulását, ha a sérült bőrt kezeljük vele.

Említettem már a testápolót, napolajat, bázis olajat és a különböző sérülésekre való készítmények alapanyagaként.

Mire használhatod még a szezámolajat?

  • hajnövesztő olajkeverékbe (erről hamarosan írok neked bővebben),
  • olajos öblögetéshez (szintén megér majd a jövőben egy bejegyzést),
  • ajakápoló balzsamba (már ha bírod az ízét),
  • hajkondicionálóba,
  • szappanhoz,
  • forró olajos fürdőbe és
  • száraz, kirepedezett sarokra, térdre és könyökre.

Nem olyan régóta hallottam először a szezámolajról a szépségápolásban, előtte csak magát a szezámmagot ismertem a péksütik tetejéről. Ezért is vagyok olyan izgatott, hogy magam is kipróbáljam és beszámolhassak neked a hatásairól. Mivel nekem inkább zsíros a bőröm elsősorban a hajápolásban tervezem tesztelni.

Ismered a szezámolajat? Mire használtad már?

Advertisements

Szezámolaj” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s