Makadámiadió olaj

A makadámia dió olajat (INCI: MACADAMIA TERNIFOLIA SEED OIL) az Ausztráliában őshonos, 2-12m magasra is megnövő örökzöld fa termésének magjából nyerik ki hidegen sajtolással. A világon ma már számos országban termesztik, de a makadámiadió össztermelésének 40%-a még mindig Ausztráliára jut.

A makadámiadió olaj, a többi növényi olajoz képest kiemelkedő nagy mennyiségben tartalmaz palmitoleinsavat (22%), ami egy egyszeresen telítetlen zsírsav és nagy fizikai hasonlóságot mutat az emberi faggyúval, ezért a házi krémkészítés biztos alapanyaga. 85%-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, 56%-ban olajsavat, 7%-ban palmitinsavat. Kisebb mennyiségben található benne többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. linolén). Magas az E-vitamin és fitoszterol tartalma.

Forrás: Wikimedia Common, Makadámiadió by Androstachys

Forrás: Wikimedia Common, Makadámiadió by Androstachys

Szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú, sárgás színű, jellegzetes illatú növényi olaj. Hosszú ideig eltartható. Mindenféle bőrtipusra alkalmazható. Bőrrokon összetétele miatt kifjezetten alkalmas a sérült, száraz, kirepedezett és érett bőr ápolására. Jótékony hatását sejtszinten fejti ki, a bőrbe könnyen felszívódik. Elősegíti a bőr vízvisszatartó képességét, ezzel is óvva azt a kiszáradástól. Enyhíti a bőr viszketését és gyulladását.

Kiválóan használható bázis olajként massszázshoz, azonban vigyázni kell vele, mert a magvakra, csonthéjasokra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatki. Ezért javaslom, hogyha ennek a veszálye fenn áll használata előtt végezz bőrtesztet vagy válassz egy biztonságosabb olajat, például szűz kókuszolajat vagy olívaolajat.

Használhatod

  • testápoló vajakba, krémekbe
  • sminklemosóba, a szemkörnyékre is
  • bőrregeneráló kenőcsbe
  • hajkondícionálóba.
Forrás: freedigitalphoso. net, Woman In Red Cheongsam by marin

Forrás: freedigitalphoso. net, Woman In Red Cheongsam by marin

A hajkondícionálóként vagy hajpakolásként használva selymessé, ragyogóvá teszi a hajat. Nagyon jó a száraz hajra, mert hidratál. A korpás haj kezelésében is segítségedre lehet. Kis mértékben a hajnövekedést is serkenti. Egészségesebbé teszi azt. Nemcsak a hajadat, hanem a körmeidet is ápolja. Ezért jó köröm-, körömágy- és kézápoló krémekbe, pakolásokba.

Kiváló bőrregeneráló. Ezért alapanyaga lehet a hegek (pl. striák) kezelésére készült krémeknek és a sarokpuhító krémeknek is. Kisebb sérülés, bőrirritációk és a napégette bőr kezelésére is nagyon jó.

Elmondhatjuk, hogy egy igazán sokoldalú növényi olaj.

Advertisements

Makadámiadió olaj” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s