Jojobaolaj

A jojobaolaj (INCI: SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL), egy kakukktojás a növényi olajok között, mert tulajdonképpen nem is olaj, hanem folyékony viasz. A jojoba növény Kalifornia és Arizóna déli részén valamint Észak-Mexikóban őshonos szárazságtűrő cserje. A növény magjából, mely több mint 50%-ban tartalmazza a folyékon viaszt, hidegen sajtolással nyerik ki az értékes anyagokat. Közepesen sűrű, aranysárga színű és semleges szagú olaj. Abban különbözik a többi növényi olajtól, hogy kémia szerkezetét tekintve 97%-ban egyenes hosszú szénláncú (C34-C48) észter, ami jellegzetes alkotóeleme a viaszoknak, a nagy ámbráscetben található úgynevezett spermacetolajnak valamint az emberi bőr által termelt faggyúnak is. 3%-nál kisebb mennyiségben tartalmaz trigliceridet, ezért az oxidációnak igen ellenáló, vagyis nem avasodik. Más növényi olajjal keverve és házi krémkészítésben felhasználva, meghosszabbítja a krém szavatossági idejét.

Forrás: Wikimedia Commons, Seeds on a Female Jojoba Bush by Kenneth Bosma

Forrás: Wikimedia Commons, Seeds on a Female Jojoba Bush by Kenneth Bosma

Gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, 60% eikozénsav, 14,5% olajsav és 11,8% erukasav, az össz zsírsavtartalomhoz viszonyítva. Kisebb mennyiségben tartalmaz linolénsavat (8,7%), palmitinsavat (2.5%) és szterainsavat (0,9%). Természetes antioxidáns a tokoferol, vagy ismertebb nevén E-vitamin 0,0417%-ban található benne. (Forrás: Investigation of Liquid Wax Components of Egyptian Jojoba Seeds, Journal of Oleo Science, 58, (10), 543-548 (2009), Mohammed Hassan El-Mallah and Safinaz Mohammed El-Shami).

A jojobaolaj különlöges tulajdonságai miatt kiváló minden bőrtípusra. A bőrbe a szőrtüszön keresztül szívódik fel, azt nem tömíti el és a bőr mélyebb rétegeibe is bejut. Intenzíven hidratál és a bőrt rugalmassá teszi. Kifejezetten ajánlott a pattanásos bőrre szánt házi készítésű krémekbe antibakteriális hatása miatt. A Propionibacterium acnes baktériumok elszaporodnak az elzáródott szörtüszőben felszaporodott faggyúban, ami gyulladást kelt és ezt nevezzük aknénak (Forrás: webbeteg.hu).

Szabályozza a bőr faggyútermelését. Táplálja a bőrt, védő és öregedésgátló hatása is van.  A kevert és zsíros bőrön kívül alkalmas a száraz, vízhiányos és az öregedő bőr ápolására is, valamint az ekcéma tüneteit is enyhíti. Hajápoló készítményekbe (sampon, samponszappan, balzsam) is jó alapanyag a szűz kókuszolaj és a ricinusolaj mellett. Serkenti a haj növekedését. Szemkörnyék ápoló krémet is készíthetsz belőle, amihez kiegészítésül  lenmagzselét vagy lenmagolajat ajánlom. Kitünő bázisolaj masszázshoz és a parfümgyártásban is használják, mint vivőanyag. Segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. Egymagában használva sminklemosónak is használhatod.

Kisérleti tanulmány során kimutatták, hogy jojobaolajból és agyagból készített arcpakolás már 6 hét után (heti 2-3-szor alkalmazva) javítja a sérült bőr és a közepesen pattanásos bőr állapotát (Forrás:  Clay jojoba facial mask for lesioned skin and mild acne—results of a perspective, observational pilot study, Forsch Komplementmed, 2012; 19 (2): 75-9, Meier L, Stange R, Michalsen A, Uehleke B).

 

Advertisements

Jojobaolaj” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s