Avokádóolaj

Forrás: WikimediaCommon, Persea american flower by B.navez

Forrás: WikimediaCommon, Persea american flower by B.navez

Az avokádóolajat (INCI: PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) OIL) a Közép-Amerikában  őshonos avokádó húsából nyerik ki, melyet már évezredek óta használják a szépségápolásban, mert könnyen és gyorsan beszívódik a bőrbe. A világon Mexikóban és Chilében termelik a legnagyobb mennyiségben, de az egész világon számos országban elterjedt a Mediterrán éghajlaton. Mivel egész évben terem, sok olajfákkal gazdálkodó az olívabogyó szüretelése és feldolgozása után a következő szüretig avokádóolajat készít.

Az avokádóolaj gyönyörűséges zöld színű, enyhén diós illatú, viszkózus növényi olaj. Nagy mennyiségben (67%) tartalmaz olajsavat (egyszeresen telíttetlen zsírsav). Továbbá 14%-ban tartalmaz palmitinsavat (telített zsírsav), valamint kisebb mennyiségben linolénsavat. Vitaminokban (C-,D, K-, B6-, E-vitamin, folsav) és ásványokban (kálium) igen gazdag. Magas az antioxidáns tartalma is.

Forrás: freedigitalphotos.net, Avocado by phasinphoto

Forrás: freedigitalphotos.net, Avocado by phasinphoto

Száraz, kirepedezett, érett és érzékeny bőrre használatos készítmények kiváló alapanyaga. A bőrbe nagy hatásfokkal szívódik be, annak mélyebb rétegeibe is. Más növényi olajjal vagy hatóanyaggal keverve elősegíti a hatékony felszívódását, ezért arcápoló készítményekbe kifejezetten ajánlom. A bőrt  puhává, élettel telivé, rugalmassá teszi. Ekcémás és gyulladásra hajlmos bőr is kezelhető vele, valamint alkalmas a hegek gyógyítására (pl. stria). Samponok, hajmaszkok alapanyaga is lehet, mert a hajat nagyon puhává, hidratáltá és fényessé teszi. A szappanba elsősorban a finomíttatlan avokádóolajat érdemes tenni, mert az ezzel készített szappan krémes habot képez. Fényre azonban érzékeny, ezért zöld színét elveszti.

Egyik kedvenc krémem a ZÖLD lábápoló vaj – melynek receptje szintén tartalmaz avokádóoljat -, mert csodát művel a kirepedezett, száraz sarkammal. Pár hét rendszeres használat után “szandálkész” lesz tőle a lábam. Tudod mit? A jövőhéten meg is osztom veled ezt a receptet, mert imádom és már én is réges régen használom. Továbbá fontos alkotóeleme az előző bejegyzésben bemutatott BABA-testápolónak. Valamint készíthető belőle szemránckrém, naptej, napozás utáni nyugtató krém vagy éppen popsikenőcs.

Az olívaolaj mellett a másik növényi olaj, melyet nem a magból, hanem a gyümölcs húsából nyerik ki. Az avokádó húsa mintegy 25%-ban tartalmazza az értékes olajat. Magas olajsav tartalma miatt a hőnek igen ellenálló ezért sütésre, főzésre is kiválóan alkalmas mind a finomítatlan, mind a finomított fajtája. Még egy fonos tény az avokádóról, hogy a világon a legjobb lúgosító. Nyersen a legjobb elfogyasztani és sokszínűségét mutatja, hogy mind sós mind édes ételek elkészítésénél is felhasználhatod. Nagyszerű hír, nemigaz?

Reklámok

Avokádóolaj” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s