Olívaolaj (I. rész)

Gondolom, nem meglepő, ha azt mondom, hogy az eddig bemutatott növényi olajok közül az olívaolajat ismerem és használom legrégebben. Kezdetben még csak főzésre használtam, majd a szépségápolásban is bevetettem. A legkönnyebben elérhető növényi olaj.

forrás: Commons  Wikipedia (olive (-tree) Cyprus by Anne Anichkova

forrás: Commons Wikimedia (olive (-tree) Cyprus by Anne Anichkova)

Az olajfa a legrégebbi kultúrnövény, őshazája Észak-Afrika. Terméséből nyerik ki az olívaolajat (INCI: OLEA EUROPEA (OLIVE) OIL), melyet a mediterrán térségben (Olaszország, Spanyolország és Görögország) állítják elő a legnagyobb mennyiségben. A kisajtolás technikájától és minőségtől függően öt fő csoportba oszthatjuk az olívaolajakat (forrás: igazioliva.hu – részletesen itt olvashatsz róluk). Ezek közül most kettő főbb tulajdonságait osztom meg veled:

  1. Extraszűz olívaolaj: csak teljesen ép olajbogyókat használnak fel és mechanikus úton nyerik ki az olajat. A szüretelés követően 24 órán belül, de maximum 3 napnál hamarabb hideg sajtolással nyerik ki az értékes olajat az olajbogyóból. Szabad zsírsav tartalma nem haladhatja meg az 0.8%-ot.
  2. Finomított olívaolaj: elkészítéséhez a szűz olívaolaj maradékát illetve a sérült olajbogyókat használják fel. A finomítási eljárás során csökkentik a szabad zsírsav tartalmát. Ez egy gyengébb minőségü olaj.

Az olívaolaj zöldessárga színű, jellegzetes illatú növényi olaj, mely 85%-ban tartalmaz telítetelen zsírsavakat (74% egyszeresen telítetlen zsírsav (olajsav) és 11% többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 10% linolsav, 1% linolénsav). A maradék 15% telített zsírsav, melyet 11% palmitinsav és 4% sztearinsav tesz ki (forrás: Anne  Iburg – Olajok és ecetek kislexikona). Ezen felül tartalmaz még különféle polifenolokat (antioxidánsok), magas az E- és K-vitamin tartalma.

forrás: Common Wikimedia (St Mitchel l'Observatorie-moulin huile by  Marianne Casamance

forrás: Common Wikimedia (St Mitchel l’Observatorie-moulin huile by Marianne Casamance

A legelső feljegyzések használatáról i.e. 2400-ra nyúlnak vissza, amikor is a szíriai Aleppo városában szappant készítettek belőle, ami a mai napig is folyik. Az ókori egyiptomban méhviasszal együtt használták fel a szépségápolásban. Az ókori görögök folyékony aranynak hívták és sportolóik rendszeresen használták sajgó izmaik masszírozásához, mivel kiváló bázis olaj is. Hippokratész számos hatását leírta a gyógyításban is, mint például bőr sérülések, égés és fertőzőtt fül (forrás: herbhedgerow). Számos feljegyzést találhatunk még erről az értékes olajról, amit a történelem során étkezésre, bőr- és hajápolásra, szappankészítésre (például a híres kasztílliai szappan), lámpa olajnak, olimpiai díjként is használtak.

A jövőheti blogbejegyzésben arról olvashatsz, hogy te, hogyan is használhatod az olívaolajat az otthoni krémkészítésben.

Advertisements

Olívaolaj (I. rész)” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s