Kókuszolaj (I. rész)

Forrás: Wikimedia Commons, Coconut farm by Challiyan

Forrás: Wikimedia Commons, Coconut farm by Challiyan

A kókuszolajat többféleképpen is ki lehet nyerni a kókuszdió húsából, az eljárás módjától függően különböztejük meg őket. Én most csak az általam is használt olajokat mutatom be. Az egyik a szűz kókuszolaj (INCI:VIRGIN COCUS NUCIFERA (COCONUT) OIL), melyet a friss kókuszhúsból nyerik ki mechanikus eljárással. Színe fehér, finom kókuszillatú és szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú (24°C-fokon olvad). A másik a finomított kókuszolaj (INCI: COCUS NUCIFERA (COCONUT) OIL), melyet a szárított kókuszhúsból (copra) nyerik ki finomító eljárással, eztkövetően színtelenítik, szagtalanítják. A finomítási eljárás során veszít értékes anyagaiból ezért eslősorban a szűz kókuszolaj használatát javaslom, különösen intenzív bőrápolásra szánt krémekben. A finomított kókuszolaj viszon kiváló szappanok készítésére és sütésre, főzésre. Legnagyobb mennyiságben trópusi országokban termelik, mint például a Fülöp-szigetek, Tájföld és India, azonban termelnek még Afriak különböző pontjan és Közép- és Dél-Amerikában is.

A kókuszolaj 90-92%-ban tartalmaz telített zsírsavakat, 6%-ban egyszeresen telítettlen zsírsavat és a maradék 2-4%-ban többszörösen telítettlen zsírsavat (pl. lauirinsav, mirisztinsav, kaprilsav). Kis mennyiségben található benne E- és K-vitamin valamint vas.

Amennyiben egy szóval kellene jellemeznem, hogy mit is tud ez az olaj, akkor azt mondanám: JOLLYJOKER! Kis túlzással mindet tud, amit egy növényi olajnak tudnia kell. Az egész testen tetőtöl-talpig kívül-belül használható. Kezdem ott, hogy mindenféle bőrtípusra használható (száraz, zsíros, pattanásos, baba, örgedő). A bőrbe könnyen és gyorsan beszívódik, azt hidratálja, táplája. A bőr felszínén vékony réteget képez, így védve a bőrt és a szervezetet is a külső behatásoktól (pl. szél, fertőzések). Eltünteti az apró ráncokat. Kiválóan alkalmas gyulladt, ekcémás, viszkető, fertőzött és sebhelyes bőr kezelésére. Antioxidás, antibakteriális, antimikrobiális és antivirális tuljdonságokkal is rendelkezik. A napon leégett bőrt nyugtatja, csillapítja a rovarcsípte bőr viszketését. A meglévő striák és egyéb hegek is kezelhetőek vele. Kiválóan alkalmas a haj ápolására is.

Csupa-csupa jókat tudok írni csak róla. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom ez az egyik kedvenc növényi olajom. A jövő héten arról írok majd, hogy hogyan is használhatod fel a házi krémkészítésben, haj- és testápolásban.  Itt várlak, addig menj és szerezz be magadnak egy tégelynyivel!

Folyt. köv. ♥

Advertisements

Kókuszolaj (I. rész)” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s