Alaprecept házi krémkészítéshez

A mai napon megosztom veled, hogyan is néz ki egy alap krémrecept. Később ez alapján bátran kialakíthatod, elkészítheted saját receptedet is. A krémkeverés előtt készíts elő minden szükséges eszközt és alapanyagot. Az asztal, amin dolgozol és az eszközözök legyenek tiszták! A korábbi bejegyzésemben említetteken felül szükséged lesz egy pici lábasra (kb. 3-4dl-es), melyet a vízfürdőhöz fogsz majd használni.

Íme az alaprecept:

Krémkészítési alaptáblázat

Krémkészítési alaptáblázat

I. LÉPÉS: kiméred egy hőálló fözőpohárba az I. FÁZIS anyagait. Melyek a következők:

  • hidegen sajtolt növényi olajok (pl. mandula olaj, kókusz olaj) illetve
  • növényi macerátumok, mint például a körömvirágolaj vagy a levendulaolaj
  • emulgeálók, melyek “összekötik” a krémünk zsír és víz összetevőit (lecitin, emulsan) valamint
  • konzisztencianövelők, melyek  sűrűbbé, testesebbé, krémesebbé teszik a kész terméket (pl. méhviasz, cetilalkohol,avocadin, lanolin).
  • Tipp: ez az edény legyen a nagyobb, mert később ebbe öntöd át a vízfázis anyagait

II.LÉPÉS: egy  másik szintén hőálló főzőpohárba kiméred a III. FÁZIS anyagaiból a listán lévő első hármat:

  • víz (szűrt víz vagy desztillált víz, ha ez nincs kéznél akkor felforralt és lehűtött csapvíz is jó) vagy méz, de ezt mindig csak vízzel keverve annak max 30%-át kitéve különben ragacsos lesz a krém,
  • növényi kivonat (pl. aloe vera gél, rózsavíz, narancsvirágvíz),
  • glicerin (ez a végleges krémmennyiség maximum 5-8% legyen, mert különben nem fog hidratálni, hanem pont az ellenkezőjét váltja ki és a bőrödből vizet von el).

III.LÉPÉS: a II. FÁZIS alapanyagait és a III. FÁZIS további alapanyagait külön-külön tálkákba méred (pl. tiszta krémtúrós tégely). Melyek a következők:

  • növényi zsírok, vajak (pl. a sokak által ismert, népszerű shea vaj),
  • hőérzékeny olajok (pl. gránátalmamag olaj, vadrózsa olaj),
  • gélképzők (pl. xantán).

IV.LÉPÉS: a két főzőpoharadat kis lábas vízbe állítod, melyet a tűzhelyen lassan melegítesz (vízfürdő), amíg az olajos fázis homogén nem lesz, vagyis minden belemért anyag fel nem olvad.

V.LÉPÉS: ekkor kiveszed őket a vízfürdőből és kevergetve hozzáadod a növényi vajat is, ami míg elolvad hűt az olajkeveréken annyit, hogy a hőérzékeny olajat és a gélképzőt is nyugodtan hozzáadhatod. Eközben a vízfázishoz is hozzáméred a további anyagokat (agyag, cukortenzid).

VI.LÉPÉS: ez a legfontosabb lépés az emulgeálás. Ekkor az olajfázishoz öntöd a vízfázist és tejhabosítóval vagy kézi mixerrel 4 percig kevered, amíg az emulziód elkészül, homogén (egynemű) masszát, kérmet kell hogy kapj. Fontos, hogy mielőtt összeöntennéd azonos vagy közel azonos hőmérsékletű legyen a két fázis különben nem fognak elkeveredni és a krémed szemcsés,” grízes” állagú lesz.

VII.LÉPÉS: a krémet addig kevergeted, amíg kézmelegre nem hül. Ekkor adod hozzá a IV.FÁZISban felsorolt anyagokat:

  • tartósítószer (pl. rokonsal),
  • tejsav,
  • vitaminok (pl. E-vitamin, ami szintén  tartósít) és
  • illóolajok, melyek a krémed illatát adják és sok más jótékony hatásuk is van. Az aromaterápiáról  és az illóolajok hatásárol később it a blogon olvashatsz.

VIII.LÉPÉS: a kész kérmet tégelyekbe, tárolóedénybe töltöd és pontos névvel és dátummal felcimkézed. Felhasználásig érdemes hűtőben tárolnod.

Meg kell jegyeznem, hogy ez nagyon általános recept. A krémkeverés legfontosabb lépéseit hivatott bemutatni. Természetes nem kell mindenféle alapanyagot tartalmazni egy krémnek a felsoroltak közül, csak támpontot szeretnék neked adni ezzel a táblázattal. A bejegyzés kicsit hosszúra sikerült. Elsőre lehet, hogy bonyolultnak tűnik a műveletsor, de bátran buzdítalak, hogy láss neki, mert az eredmény mindenért kárpótolni fog.

Gyakorlat teszi a mestert!

colorful erlenmayers

Színes lombikok (forrás: pinterest.com)

Advertisements

Alaprecept házi krémkészítéshez” bejegyzéshez egy hozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s