Indul a mandula (olaj) !

Az édes mandula fa, latin nevén Prunus amygdalus dulcis, a rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó csonhéjas növény, közeli rokona az őszibarack. Őshazája a mediterrán éghajlatú Közel-Kelet, ahonnan az ókorban terjedt el a Földközi-tenger partjai mentén. Napjainkban a három legnagyobb mandula termelő és exportáló ország az Amerika Egyesült Államok, Spanyolország és Irán. 

Prunus dulcis

Prunus dulcis

Virága fehér, mely megkülönbözteti a rózsaszínű virágú keserű mandulától (ez egy másik variáns), melynek termése kis mennyiségben hidrogén-cianidot tartalmaz.  Az olajat hideg sajtolással nyerik ki az édes mandulából.

Az édes mandula 44%-ban tartalmaz olajokat, mely nagy százalékban  tartalmaz egyszeresen  telíttetlen oleinsavat (omega-9 zsírsav), többszörösen telített linolénsavat (omega-6 esszenciális zsírsav), valamint található benne palmitinsav és sztarinsav is.

Legközelebb olvashatsz a hidegen sajtolt mandula olaj felhasználásáról az otthoni bőrápolásban, krém készítésben.

Nicoláz Pérez: Uruena almendro

Nicoláz Pérez: Uruena almendro

Advertisements

Indul a mandula (olaj) !” bejegyzéshez ozzászólás

Várom észrevételed, véleményed, kérdésed!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s